czwartek, 21 kwietnia 2016

Omlet z masłem orzechowym (wersja białkowo-tłuszczowa)

Prosto, szybko i smacznie :) Puszysty omlet z dodatkiem masła orzechowego, syci na długooooo..ale niestety znika bardzo szybko. Już niedługo spróbuję zrobić własne masło orzechowe - przepis oczywiście umieszczę na blogu:) 

Składniki na 1 porcję:


  • jajka (ja dałam 1 żółtko i 3 ubite białka)
  • odrobina mleka (ok. 50 ml)
  • szczypta cynamonu (można dodać ksylitol/stewię)
  • ew. kilka kropel esencji (waniliowej, pomarańczowej..wybór jest duży:))

Dodatki:

  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka wiórków kokosowych
Tradycyjnie - białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę na sztywno, następnie łączymy z żółtkiem, cynamonem, mlekiem, olejkiem, wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem (u mnie pieczony w piekarniku). Wykładamy na talerz, dodajemy masło i posypujemy wiórkami. Gotoweeee! Omlet wychodzi bardzo puszysty, wręcz wilgotny w środku, dzięki temu, że dodałam mleko i więcej białek:) 
Polecam!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz