piątek, 11 kwietnia 2014

na pierwszy ogień: Babeczki z nutellą i bananami




Składniki (na ok. 18 babeczek): 


  •  140 g masła (najlepiej miękkiego)
  •  3/4 szklanki cukru 
  •  1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  •  3 jajka
  •  1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja dałam ok. dwóch łyżeczek cukru waniliowego)
  •  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •  mały słoiczek nutelli
  •  1 banan


Sposób wykonania: 

Masło należy utrzeć na puszystą masę, dodawać powoli cukier i ekstrakt z wanilii, ciągle ucierając. Następnie wbijać po kolei jajka, nadal miksując. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. 
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nakładając 2/3 ciasta jej wysokości. 
Banana pokroić na plasterki ok. 2 cm, następnie każdy plasterek włożyć do wyłożonej ciastem papilotki. Na górę każdej nałożyć łyżeczkę (lub dwie jeśli wolimy słodsze) nutelli, i wykałaczką zrobić tzw. "esy-floresy" :) Piec w temperaturze 160-180 stopni C przez ok. 25 min. Ewentualnie sprawdzić patyczkiem nakłuwając babeczkę, jeśli jest suchy - są już gotowe ;) 

Smacznego! 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz