czwartek, 21 kwietnia 2016

Tagliatelle w pietruszkowym pesto z grillowanym indykiem

W dzisiejszej odsłonie - makaron z domowym pesto:) Robi się go szybko, a smakuje obłędnie! Zapraszam do wpisu :) 

Przepis na 1 porcję:

  • porcja makaronu tagliatelle (użyłam razowego)
  • 150 g. piersi z indyka
  • 2 plastry mozzarelli

Pesto:

  • świeża pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pestki słonecznika
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz cytrynowy
Pierś z indyka pokroiłam na kawałki, doprawiłam ulubionymi przyprawami i usmażyłam na patelni grillowej. Do pojemnika wrzuciłam pietruszkę, obrany czosnek, dolałam oliwę i sok z cytryny - następnie wszystko zblendowałam. Osobno na suchej patelni uprażyłam pestki słonecznika i dorzuciłam do gotowego pesto, doprawiłam pieprzem do smaku. Makaron ugotowałam al dente, odcedziłam, wrzuciłam z powrotem do garnka. Dodałam pesto i indyka, chwilę podgrzewałam na małym ogniu. Na koniec dodałam mozzarellę :) Gotowe!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz