środa, 13 kwietnia 2016

chlebek bananowo - cukiniowy z mąką gryczaną ,,bez cukru", ,,bez glutenu"


Prezentuję dziś przepyszny chlebek, który trochę przypomina ciasto - jest naturalnie słodki i można go jeść również na deser :) 


kaloryczność całego bochenka: 1129,90 kcal; B:21,34; W:205,26; T:28,54.

Składniki:


- 3 banany- 1/3 cukinii
- 1 jajko
- 1 i ¼ szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu
- łyżka oleju kokosowego
- cynamon/przyprawa do piernika
- ulubione bakalie (u mnie żurawina i orzechy włoskie)



Banany rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy startą cukinię (wcześniej odsączyć wodę), jajko, miód i olej. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 
W oddzielnej misce mieszamy mąkę gryczaną (zmieliłam w blenderze kaszę gryczaną), proszek do pieczenia, sól, cynamon. Dodajemy składniki suche do mokrych, delikatnie mieszamy :) Na koniec dosypujemy ulubione bakalie. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, ciasto wlewamy do formy na keks (wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia - posiadam małą formę) i wkładamy do piekarnika. Piec około 50 min (do suchego patyczka). Następnie wyjmujemy i czekamy aż chlebek ostygnie :) Gotowe!


P.s. Chlebek dla wszystkich osób, które lubią kaszę gryczaną, mąka nadaje mu fajny posmak:) Można podawać z masłem orzechowym/ulubionym dżemem/miodem ;) Chociaż wg mnie świetnie smakuje bez niczego :) Dobra alternatywa na przekąskę przed/po treningu ! 

Smacznegoooo :)



2 komentarze: