wtorek, 19 kwietnia 2016

Pasta z soczewicy - idealna na kanapki

Robiłam dziś tę pastę pierwszy raz i muszę przyznać że wyszła..obłędna! Super propozycja na kolację/przekąskę, jako dodatek do chleba bądź na chrupkie pieczywo:) Można podawać z ulubionymi warzywami, dobrze też komponuje się ze świeżą pietruszką :) Wariacji jest wiele! Można eksperymentować, próbować, dodać chili jeśli ktoś woli pikantniej, bądź pestki słonecznika - wtedy wyjdzie zupełnie inna:) Co kto lubi, dziś moja propozycja:

Składniki (2-3 porcje):

  • pół szklanki nieugotowanej soczewicy
  • pół cebuli
  • pół marchewki
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory suszone z zalewy
  • masło klarowane/olej kokosowy (do smażenia)
  • szczypta soli, pieprzu
  • przyprawy: curry, papryka słodka, odrobina pieprzy cytrynowego

Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości (wręcz żeby się prawie rozpadała).Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i startą marchewkę, dusimy na małym ogniu (ja dodałam jeszcze trochę pora bo akurat miałam:)). Ugotowaną soczewicę odsączamy z wody przez sitko,przesypujemy do garnka, dodajemy ząbek czosnku i suszone pomidory, całość blendujemy. Łączymy składniki z patelni z gotową pastą, doprawiamy do smaku i gotowe! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz