Wracamy :) ! I to nie z byle czym.. na pierwszy ogień odrazu wjeżdża to oto fit brownie - pyszne, wilgotne w środku, z dużą ilością gorzkiej czekolady, która wręcz rozpływa się w ustach... nooo i znika bardzo szybko :) A jeden kawałek to jedynie..107 kcal!!
Zapraszam! :)
|
Makro (na 1 kawałek - mi wyszło 20): B:3/T:3/W:17 kawałek brownie - ok. 107 kcal
Przepis (blacha 25x27)
-250g mąki owsianej - 470g bananów - ok. 5 średnich (dobrze jak będą mocno dojrzałe - wtedy ciasto będzie słodsze) - 3 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej 70% zawartości kakao lub więcej) - 40g suszonej żurawiny - olejek pomarańczowy (aromat do ciast - można dać inny ulubiony smak) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - odżywka białkowa (można pominąć) - ja dodałam 10g do "podbicia" makro, smak cookie :D
Nagrzać pekarnik do 170 stopni. Banany wraz z olejkiem zblendować na gładką masę (można rozgnieść widelcem). Dodawać kolejno mąkę, proszek do pieczenia, kakao i odżywkę - blendować do uzyskania gęstej masy (można delikatnie dolać wody). Pół tabliczki czekolady pokruszyć na małe kawałeczki i dosypać do całości - wymieszać. Przelać do foremki na ciasto (ja wyłożyłam sreberkiem, chociaż lepszy będzie papier do pieczenia. Ze sreberka ciasto jak ostygło odeszło jednak bez problemu:)). W kąpieli wodnej rozpuścić pozostałe pół tabliczki czekolady - dosypać żurawinę i polewą polać ciasto. Ja zagotowałam w garnku wodę, na nim położyłam blaszaną miskę i tak roztopiłam czekoladę :) Dla podbicia smaku, dodałam jeszcze trochę olejku pomarańczowego (można wybrać inny smak) do polewy czekoladowej. Można dodać wiórka, orzechy, rodzynki..czego dusza zapragnie :) Piec w temperaturze 170 st. przez około 40 min.
Opanować się (ja nie mogłam..) aby nie jeść jeszcze gorącego..niech ostygnie, wtedy wyjąć z blaszki, pokroić i wtedy DELEKTOWAĆ SIĘ SMAKIEM !.
Życzę smacznego :)
|
Wartościowe
brownie, bo zawiera..?
-> gorzka czekolada - dużo magnezu, potasu i
żelaza - lepsza praca mózgu, produkcja „hormonów szczęścia“, niski indeks
glikemiczny oraz nienasycone kwasy
tłuszczowe -> obniżają poziom tzw. złego
cholesterolu;
-> banany - duuużoo potasu! (w 100g aż 358 mg!!);
dodają dużo energii (świetne przed/po treningu <- w celu uzupełnienia
węgli); dodatkowo - witaminy z grupy B, magnez,
serotonina (hormon szczęścia) J
-> żurawina suszona - dobra na infekcje dróg
moczowych, bogate źródło witamin A, C oraz z grupy B. Flawonoidy w żurawinie są podobne do tych w czerwonym winie - zapobiegają chorobom serca! Warto więc włączyć ją do naszej diety J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz