czwartek, 17 kwietnia 2014

wytrawna sałatka z gruszką i serem camembert + prażone orzechy



W dzisiejszym wydaniu sałatka, która jest nieco odmienna w smaku od tradycyjnych dań..



Według mnie nadaje się świetnie na kolację, podwieczorek lub na podanie przed głównym daniem ;) Prażone orzechy włoskie świetnie przełamują smaki, wręcz nadają sałatce wyrazistości. Prosta i szybka w wykonaniu. Dla tych, co poszukują nowych i innych smaków - gorąco polecam ! ;)




Składniki (na jedną porcję):

  • kilka liści sałaty lodowej (ja zmieszałam z masłową, można zastąpić rukolą)
  • pół sera camembert
  • pół gruszki
  • garstka prażonych orzechów włoskich



sos:
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz (opcjonalnie)




Sposób przygotowania:



Liście sałaty dokładnie umyć, porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu. Gruszkę pokroić na podłużne ćwiartki, ser camembert pokroić w kostkę, ułożyć składniki na sałacie. Orzechy włoskie lekko posiekać, upewnić się, że nie ma skorupek:) Uprażyć na patelni, następnie posypać po sałatce.

Sos: oliwę z oliwek wymieszać w miseczce z sokiem z cytryny i miodem, aż do połączenia składników, dodać optymalną ilość pieprzu i soli i polać po naszej sałatce.



Smacznego!














1 komentarz: