Uwielbiam kasze :) A to dlatego, że można z nich przyrządzić błyskawiczne danie, bawić się łączeniem składników, a jak zrobi się trochę więcej - bez problemu można taki posiłek zabrać w pudełku do pracy/szkoły.
Teraz wybór kasz na rynku mamy ogromny - każdy znajdzie coś dla siebie :)
Dzisiejsza propozycja - bulgur.
Dzisiejsza propozycja - bulgur.
Zapraszam!
Makro (na 1 porcję): B:13,8/T:15/W:39
porcja - ok. 346,2 kcal
porcja - ok. 346,2 kcal
Przepis (na 2 porcje):
- 100g kaszy bulgur (1 woreczek)
- 10g masła klarowanego (ok. 1 łyżka)
- świeży szpinak (ok. 4-5 garści)
- świeży szpinak (ok. 4-5 garści)
- 80g ser feta (1/3 kostki)
- 20g słonecznika (ok. 2 duże łyżki)
- pół dużej cukinii
- 3 ząbki czosnku
- kilka plastrów suszonych pomidorów
- 1 cebula
- do smaku: kurkuma, słodka papryka, chili, gałka muszkatałowa, oregano
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Cukinię pokroić w grubsze plastry, położyć na blaszce, posypać delikatnie oregano i piec (około 15 min.) Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Na osobnej patelni (musi być sucha) podprażyć delikatnie ziarna słonecznika.
Gdy cebulka się lekko zeszkli, dodać liście szpinaku, pokrojone w kostkę pomidory suszone, słonecznik i lekko podsmażyć. Na końcu dodać ugotowaną kaszę, ser feta, cukinię. Doprawić do smaku. Gotowe! :)
Gdy cebulka się lekko zeszkli, dodać liście szpinaku, pokrojone w kostkę pomidory suszone, słonecznik i lekko podsmażyć. Na końcu dodać ugotowaną kaszę, ser feta, cukinię. Doprawić do smaku. Gotowe! :)
ps. oczywiście przepis można modyfikować :) Aby zwiększyć zawartość białka, można dodać kurczak/indyka bądź (dla wegetarian) - fasolę/ciecierzycę/soczewicę.
Wybór tutaj dowolny :)
Wybór tutaj dowolny :)
Smacznego!
Ciekawostki..
-> kasza bulgur - bogata w witaminy z grupy B i magnez - prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego; sporo błonnika (zapobiega zaparciom), kwasu foliowego (dobry dla kobiet w ciąży) oraz potasu -> obniża ciśnienie krwi!
-> szpinak - właściwości antynowotworowe oraz chroni przed miażdżycą (zasługa beta-karotenu, luteiny i wit. C - przeciwutleniaczy); duużo żelaza, potasu i kwasu foliowego (dobry dla osób z nadciśnieniem); niskokaloryczny :) dobrze włączyć go do naszej diety!
-> kurkuma - działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz rozkurczająco; zapobiega infekcjom bakteryjnym oraz wirusowym! także idealna na okres jesienno-zimowy. Dodatkowo -> właściwości antynowotworowe (dzięki zawartości kurkuminy); pomocna w dolegliwościach trawiennych. Wiele zalet!! Używajmy jej często : )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz