środa, 27 kwietnia 2016

Kasza gryczana z warzywami, jarmużem i serem feta w sosie sojowym

Coś dla fanów kaszy i jarmużu - w połączeniu z sosem sojowym danie smakuje trochę orientalnie, a dzięki papryczce chili smak jest bardziej wyrazisty..Polecam:) Można zabrać w pudełko albo zostawić drugą część na następny dzień - będzie jeszcze smaczniejsze:) Składniki podaję "na oko" - można dodać to co ma się w lodówce i za każdym razem wyjdzie coś fajnego. Polecam!

wartość kaloryczna 2 porcji razem: ok. 717 kcal; B:34,20; W:95,20; T:23,03.

Przepis na 2 porcje:

100 g kaszy (ja dałam gryczaną i trochę pęczak)
1/2 opakowania mieszanki chińskiej
1/4 cukinii (można dać więcej, ja miałam tylko tyle:P)
2 garście jarmużu
1/3 kostki sera feta
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
3 łyżki sosu sojowego (użyłam jasnego)
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku
łyżeczka tymianku
1/3 papryczki chili (najlepiej świeżej)


















Kaszę gotujemy, następnie odcedzamy, przesypujemy do miseczki i odstawiamy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (z dodatkiem oliwy), dodajemy mieszankę warzyw, jarmuż i papryczkę chili (pokrojoną w kosteczkę). Wszystko podsmażamy do miękkości.
Cukinię zgrilowałam na patelni, dorzuciłam do warzyw (można pominąć, akurat została w lodówce to wykorzystałam w przepisie:P). Do wszystkich składników dorzucamy kaszę, doprawiamy sosem sojowym, octem, przyprawami. Podsmażamy całość jeszcze chwilę na patelni, zdejmujemy z ognia, posypujemy serem feta (pokrojonym w kostkę). Można dolać więcej sosu/octu (wg preferencji:)).
 Życzę smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz