Przedstawiam dziś danie jednogarnkowe - duszoną młodą kapustę z marchewką i kabanosami :) Świetna propozycja na obiad, można podawać z ziemniaczkami lub jak w moim przypadku - po prostu ze świeżym pieczywem :) Polecam!!
Składniki (ok. 3 porcje):
- główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- cebula
- kabanosy (wieprzowe, drobiowe - co kto lubi)
- zielenina (pietruszka, koperek, można dodać szczypiorku)
- koncentrat pomidorowy - dałam prawie cały słoiczek (wg smaku)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- pieprz, sól do smaku
- łyżeczka cukru trzcinowego
- ziele angielskie, liść laurowy
Na początku szatkujemy kapustę. Marchewki i pietruszkę (korzeń) myjemy i kroimy (u mnie półksiężyce), cebulę kroimy w kostkę, po czym wszystko wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gdy kapusta już zmięknie, dorzucamy kabanosy pokrojone w plasterki, sporą garść zieleniny i doprawiamy wszystko koncentratem pomidorowym. Dodajemy przyprawy do smaku i dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu (mi zajęło to ok. pół godziny:)). Zdejmujemy z ognia i wcinamy razem z chlebkiem :)
Smacznegoo:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz