wtorek, 19 kwietnia 2016

Młoda kapustka z marchewką, dużą porcją zieleniny i kabanosami.. czyli smaki wiosny :)


Przedstawiam dziś danie jednogarnkowe - duszoną młodą kapustę z marchewką i kabanosami :) Świetna propozycja na obiad, można podawać z ziemniaczkami lub jak w moim przypadku - po prostu ze świeżym pieczywem :) Polecam!!

Składniki (ok. 3 porcje):

  • główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • kabanosy (wieprzowe, drobiowe - co kto lubi)
  • zielenina (pietruszka, koperek, można dodać szczypiorku)
  • koncentrat pomidorowy - dałam prawie cały słoiczek (wg smaku)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • pieprz, sól do smaku
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • ziele angielskie, liść laurowy

Na początku szatkujemy kapustę. Marchewki i pietruszkę (korzeń) myjemy i kroimy (u mnie półksiężyce), cebulę kroimy w kostkę, po czym wszystko wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gdy kapusta już zmięknie, dorzucamy kabanosy pokrojone w plasterki, sporą garść zieleniny i doprawiamy wszystko koncentratem pomidorowym. Dodajemy przyprawy do smaku i dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu (mi zajęło to ok. pół godziny:)). Zdejmujemy z ognia i wcinamy razem z chlebkiem :) 













Smacznegoo:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz