wtorek, 26 kwietnia 2016

Lekki obiad: placuszki z cukinii i marchewki z dipem jogurtowo - miętowym

Fajna i tania propozycja na obiad - mięta dodaje placuszkom świeżości, poza tym są bardzo łatwe w przygotowaniu! I dodatkowo oczywiście..ZDROWE :) 
kaloryczność całej potrawy: 325 kcal; B:18,13; W:31,89; T:13,64.

Przepis na 1 porcję:

- 3/4 cukinii
- 1 marchew
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki mąki (u mnie owsiana)
- sól, pieprz do smaku
- ulubione przyprawy (u mnie oregano, papryka słodka)
- masło klarowane (do smażenia)

Dip jogurtowy:

- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- mięta (u mnie suszona, oczywiście lepiej jeśli mamy świeżą:))
- dodatkowo dodałam papryczkę chilli, żeby przełamała smaki i nadała daniu ostrości:) polecam!
Cukinię i marchew starłam na dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w małą kostkę i podsmażyłam na maśle klarowanym. Z cukinii odsączyłam nadmiar wody, następnie wymieszałam z resztą składników. Smażyłam na małym ogniu na maśle klarowanym z obu stron do zarumienienia placuszków.

Jogurt naturalny wymieszałam z miętą, dodałam papryczkę chilli. Gdy placuszki były gotowe, polałam je dipem:) 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz