Sezon na dynię uważam za rozpoczęty :) Tym razem ciasto dyniowe - przyznam, że długo zabierałam się za ten przepis, ale wniosek jest jeden..
- WARTO!
Wyszło pulchne i miękkie w środku.. Super opcja na II śniadanie, kolację, a jeżeli ktoś trenuje - okołotreningowo:) Można dodać ulubione składniki - rodzynki, orzechy, żurawinę, miód.. ja jednak wolałam upiec ciasto bez niczego, aby później posmarować dżemem/masłem orzechowym/miodem (każda opcja super!!)
Zapraszam :)
Przepis na keksówkę:
- 100g mąki owsianej (ok. 1 szklanka)
-70g mąki jaglanej (zmieliłam kaszę jaglaną)
-70g mąki gryczanej
- 2 duże, dojrzałe banany (ok. 240g)
- 300-400g puree z dyni*
-1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 1/3 szklanki wody/mleka
- cynamon
*puree z dyni - dynię należy obrać ze skóry, pokroić na plastry/kawałki i upiec w piekarniku (190 st. przez ok. 40 min). Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i zblendować na puree.
ps. tak jak pisałam na początku - do ciasta można dodać ulubione składniki, smaku nada olejek (pomarańczowy, cytrynowy, waniliowy..) - opcji jest mnóstwo. Wiórka kokosowe lub gorzka czekolada - też mogą być fajnym wyborem! (należy pamiętać, że wtedy kaloryczność ciasta ulegnie zmianie).
Makro: (na 1 kawałek) B:3,5/T:1,5/W:21 (ok. 115 kcal) Całość (10 kawałków) - 1115 kcal. |
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Banany zblendować (można zwykłym mikserem) z jajkiem i puree z dyni na gładką masę. Dosypywać stopniowo mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon. Gdy masa bedzie zbyt gęsta - dolać wody (ciasto nie może być jednak za rzadkie).
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 55 min. w 180 stopniach. Na koniec (10 min przed wyjęciem z piekarnika) można zwiększyć do 200 stopni, aby ciasto z góry było chrupkie :)
Wyjąć, przestudzić, jeść!
Smacznegoo :)
Dynia jest bardzo mało kaloryczna, powoduje uregulowanie poziomu insuliny we krwi (świetna dla cukrzyków!). Zawiera sporo cynku i beta-karotenu. Dodatkowo, obniża poziom złego cholesterolu. Korzystajmy więc, sezon trwa! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz