poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Ciasto (chlebek) z ciecierzycy - bez mąki i cukru !

Przepis z internetu, nieco przeze mnie zmodyfikowany :) Nie bójcie się - smak ciecierzycy praktycznie niewyczuwalny :) Ciasto jest wilgotne w środku, idealne na drugie śniadanie bądź jako posiłek przed/po treningu! POLECAM:)
kaloryczność całego chlebka - ok. 732 kcal; B-35,46; W-109,28; T-15,07.

Przepis na małą keksówkę:

  • puszka ciecierzycy (można ugotować suchą, ja jednak poszłam na łatwiznę:P)- 250 g
  • 2-3 jajka
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka miodu
  • łyżka kakao
  • ok. 8-10 sztuk daktyli (wcześniej namoczonych wrzątkiem)
  • olejek do ciast (kilka kropel u mnie śmietankowy)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciecierzycę, jajka oraz sok z cytryny blendujemy na gładką masę (jeśli posiadamy cieciorkę z puszki to wcześniej odcedzić i przepłukać zimną wodą). Dodajemy olej, proszek, miód, daktyle, kakao i znowu miksujemy. Na koniec dolałam olejek zapachowy, wymieszałam i przelałam do keksówki (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Możemy ewentualnie sprawdzić, czy ciasto jest wystarczająco dla nas słodkie - jeśli nie to można dodać jeszcze trochę miodu/ksylitolu bądź innego słodzidła :) Można też dodać cynamon, orzechy...wariacji jest mnóstwo :) Gdy już smak masy nam odpowiada, pieczemy całość ok. 40 min w 180 st. Wyjmujemy, studzimy, podajemy, np. z masłem orzechowym bądź dżemem - mniaaam ;) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz